aquaria-care.nl

Alles voor je dieren

Voorkom infecties na een hondenbeet

gebeten door een hond

Ben je door een hond gebeten? Dan spoel je de wond één tot twee minuten met lauwwarm water uit, om ontsteking te voorkomen. Bel daarna met de huisarts om te overleggen of een bezoek nodig is. Bij een grote of een erg bloedende wond dek je de wond met een schoon verband af en ga je in ieder geval naar een arts. Als je een vermoeden hebt dat de hond in kwestie een virus heeft dat hondsdolheid veroorzaakt, dan spoel je een kwartier met lauw water, desinfecteer je de wond en neem je contact op met een arts.

Infecties tegengaan na de bgebeten door een hondeet van een hond

Een huisarts kan beoordelen of de wondranden geplakt of gehecht moeten worden. Wacht niet te lang met het doktersbezoek, want als meer dan acht uur na de hondenbeet zijn verstreken, dan is de kans groot op bacteriën die een ontsteking veroorzaken. Vaak is het dan beter dat de wond niet dichtgemaakt wordt.

Hepatitis B, hepatitis C, hiv en hondsdolheid zijn virussen die soms bij honden voorkomen. Loop je een risico hierop, dan krijg je een doorverwijzing naar het ziekenhuis.

gebeten door een hond

Prikken en medicijnen bij een bijtwond

Als je nooit een tetanusinjectie hebt gehad of de injectie dateert van meer dan tien jaar geleden, haal deze prik dan binnen drie weken na het bijtincident. Bij ernstige wonden krijg je ook antibiotica, bijvoorbeeld bij diepe gaatjes in de huid die lastig uit te spoelen zijn en bij bijtwonden in het gezicht. Als je in het buitenland gebeten bent, dan heb je binnen 24 uur een prik tegen hondsdolheid nodig.

Medische en andere kosten claimen

Nadat je gebeten door een hond bent, maak je mogelijk kosten voor een behandeling, voor hulp in huis of voor medicatie. Daarnaast heb je te maken met schade door de beet zelf en eventueel met gemiste inkomsten. De eigenaar van de hond is hiervoor aansprakelijk. Heb je te maken met dit soort kosten, vraag dan een schadevergoeding aan. Zo kun je compensatie krijgen voor lichamelijke schade, geestelijke schade en andere schadeposten die zijn ontstaan door de hondenbeet.