aquaria-care.nl

Alles voor je dieren

Waarom vitamine e belangrijk is voor paarden

Er zijn verschillende factoren waardoor vitamine e ook voor paarden belangrijk is. Het is namelijk belangrijk voor de spieren, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Daarom is het ook zo dat een paard erg veel vitamine e nodig heeft. 

Hoeveel vitamine e heeft een paard nodig? 

Een paard heeft redelijk veel vitamine e nodig. Maar dit hangt dan ook weer af van de hoeveelheid arbeid een paard uitvoert. Een paard heeft meer vitamine e nodig als het beest veel een zware arbeid uitvoert. Daarnaast heeft de hoeveelheid vet in het rantsoen een effect. Als er veel vet in het rantsoen zit, heeft een paard ook meer behoefte aan vitamine e. 

Wanneer is het extra belangrijk om vitamine e toe te dienen

In sommige gevallen hebben paarden dus meer behoefte aan vitamine e. Dit is bijvoorbeeld zo voor paarden in training, zij voeren dan ook veel arbeid uit. Daarnaast is het verstandig om vitamine e toe te dienen als er een extra ondersteuning nodig is voor een gezonde spieropbouw. Want vitamine e werkt ook ter ondersteuning van de afvoer van melkzuur uit de spieren. Daarnaast hebben merries die drachtig zijn extra behoefte aan vitamine e, maar het is ook ter ondersteuning voor de vruchtbaarheid. Maar ook opgroeiende paarden hebben meer behoefte aan vitamine e. 

Tekort aan vitamine e 

Een paard krijgt veel vitamine e binnen vanuit gras. Dus als een paard in een weide staat met gras, kan het vaak gemakkelijk de basisbehoefte binnen krijgen. Maar het kan ook zijn dat een paard deze basisbehoefte niet binnenkrijgt, dan kan er een tekort ontstaan. Dit tekort aan vitamine e kan je merken door spierschade en vet ontstekingen bij jouw paard. Spierschade kan je herkennen aan veel stijfheid, spierpijn en als jouw paard lang moet herstellen na een intensieve training. Deze symptomen zijn natuurlijk niet fijn voor een paard. Daarom kan je extra ondersteuning geven aan jouw paard. Dit kan bijvoorbeeld door een supplement met natuurlijke vitamine e voor paarden toe te dienen. Let wel op met de dosering, een teveel aan vitamine e werkt averechts voor paarden. Je kan dan bij twijfel altijd een professional inschakelen.