aquaria-care.nl

Alles voor je dieren

Jouw aquarium onderhouden tijdens de vakantie

boilies

De meeste mensen die in bezit zijn van een aquarium, zijn er dagelijks mee bezig. Maar hoe ga je dat doen als je op vakantie gaat? Het is natuurlijk belangrijk dat het aquarium bij thuiskomst nog net zo mooi en gezond is als voor vertrek. Om jou een handje te helpen geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je aquarium en vissen de vakantie goed doorkomen. 

De voorbereiding 

Het is opzich best een logische gedachtegang dat je vlak voor je vakantie nog even het aquarium grondig wilt schoonmaken. Toch kan dit juist slecht uitpakken, omdat wanneer je het water vlak voor vertrek ververst je de balans in het aquarium kan verstoren. Doe dit dus maximaal een week van tevoren en verschoon het buitenfilter een maand voor vertrek. Check ook altijd even of alle techniek nog werkt en of de waterwaardes nog stabiel zijn. Je kunt ook een tijdklok voor het aquarium bestellen waardoor de lampen acht uur per dag blijven branden. Voeg daarnaast wat extra plantenvoeding toe en een extra filter, zodat er altijd voldoende zuurstof en stroming aanwezig is voor jouw vissen. Heb je een vis oppas kunnen regelen? Geef diegene dan een duidelijke uitleg! 

Tijdens de vakantie 

Het voeren van de vissen hangt helemaal af van hoelang jij op vakantie gaat. Als je bijvoorbeeld korter dan een week op vakantie gaat, kunnen de vissen gerust zonder voer. Ze hebben voldoende reserves om een tijdje zonder voer te leven. Als je langer dan een week op vakantie gaat, kan het wel nodig zijn de vissen te voeren. Je kunt ervoor kiezen om hulp te vragen aan een buur of familielid, maar let er dan wel goed op dat diegene tijd vrijmaakt en weet wat de bedoeling is. Een veel voorkomend probleem is dat de vissen teveel voer krijgen, omdat ze er hongerig uitzien. Een andere optie is om apparatuur aan te schaffen, in dit geval een voerautomaat. Het voordeel van de voerautomaat is dat de vissen de vooraf door jou ingestelde hoeveelheid voer krijgen, op gezette tijden. 

Verlichting en plantenvoeding

Planten die vol in het licht staan, kunnen ontzettend hard groeien en verbruiken alle aanwezige voedingsstoffen. Als deze voedingsstoffen binnen een paar dagen op zijn, kunnen de planten het erg moeilijk krijgen. Om dit te voorkomen, kun je allereerst zorgen dat je het aantal uren licht verminderd. Het is daarnaast ook van belang dat je de lichtintensiteit verminderd naar een lager niveau. Als je wat langer op vakantie gaat, voeg je wat extra voedingsstoffen op en zorg dat er wat extra plantenvoeding klaar staat in een potje. Als je duidelijk noteert wanneer en hoeveel plantenvoeding de verzorger jouw aquarium moet geven, moet het helemaal goedkomen!