aquaria-care.nl

Alles voor je dieren

Hoe zorg je voor een gezonde en aangename vijver?

aquarium webshop

Een mooie vijver is natuurlijk iets bijzonders. Het is altijd weer een unieke plek, waarin vissen zwemmen die jij hebt uitgezocht en waar jij blij van wordt. Het geeft je een plek om tot rust te komen, om te genieten van het leven in en om de vijver. Maar hoe hou je de vissen gezond? Hoe zorg je ervoor dat je een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor ze maakt? We geven je een paar tips, zodat je vissen straks zorgeloos rondzwemmen en het leven in en om de vijver gezond en sterk blijft.

Het juiste visvoer

Allereerst is er het visvoer. Visvoer komt in allerlei variaties en het is belangrijk dat je het voer goed afstemt op de wensen van de vissen die je hebt gekozen. Heb je bijvoorbeeld koi in de vijver zwemmen, dan is koivoer onmisbaar. Koivoer geeft deze Japanse schoonheden namelijk precies wat ze nodig hebben. Andere vissen hebben weer andere behoeftes en dus is het belangrijk om het voer precies af te stemmen op datgene wat er in de vijver zwemt. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het jaargetijde, want de behoeftes van vissen verschillen in de zomer en winter. Als het koud is zijn vissen minder actief en zitten ze vaak dieper in het water. Dat betekent dat je voer moet hebben dat gemakkelijk naar de bodem zinkt en dat de vissen de voedingsstoffen geeft die ze op dat moment nodig hebben. In zomer is het water warm en zijn de vissen een stuk actiever. Dan hebben ze andere behoeftes, waar je dan uitstekend in kan voorzien. Vraag een expert als je niet helemaal zeker bent van je zaak; zij zorgen ervoor dat je vissen gezond en sterk blijven.

Een vijverpomp houdt het water in beweging

Bewegend water is van levensbelang voor veel vissen. Het zorgt voor een aanvoer van zuurstof en geeft algen geen kans om zich te nestelen op het oppervlak. Door een vijverpomp te installeren, zorg je ervoor dat de vijver diezelfde omstandigheden heeft. Het houdt het water in beweging, zodat vissen in een zuurstofrijke omgeving blijven zwemmen en je niet bang hoeft te zijn voor alg dat zich vestigt op je water. Dit houdt het water schoon en een aangename plek voor alles wat er leeft in de vijver. En met een vijverpomp komt een ander onderdeel dat belangrijk is voor je vissen.

Een filter houdt vuil buiten

Het vijverfilter is ideaal voor als je het water schoon wilt houden. De pomp stuurt het water langs het filter, waar vervolgens vuil in blijft hangen. Door het filter regelmatig te verversen of schoon te maken, blijft ook het filter in optimale staat en zal het water mooi schoon blijven. En dat is natuurlijk ook ideaal voor de vissen; schoon water is precies wat ze nodig hebben en alles wat je eraan kan doen om dat water schoon te houden is meer dan welkom. En door het voer op orde te hebben en ervoor te zorgen dat de vissen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving rondzwemmen, creëer je een situatie waarin je vrolijk en gezond leven hebt.